BeerSelect

“Sinds 2016 ondersteunen we lokale brouwers. Hun beste bieren zijn té goed om enkel lokaal te blijven!”

Get social:

Image Alt
BEERTASTING OP ONZE NATIONALE FEESTDAG

BeerSelect

Beertasting op onze nationale feestdag

Vandaag, op 21 juli, vieren we onze nationale feestdag! Hét moment bij uitstek om eens extra trots te zijn op ons kleine landje.

Naast de prestatie van de Rode Duivels op het WK mogen we als Belg ook heel fier zijn op onze biercultuur.

Er is toch geen betere dag dan vandaag om een beertasting te organiseren? Hieronder vind je onze tips & tricks voor een gezellige én leerrijke proefavond.

Welke bieren selecteren?

Als je weet dat België bijna 2000 biermerken kent, dan is keuzes maken lastig. Als je lukraak bieren gaat selecteren, is het moeilijk om ze met elkaar te vergelijken. Daarom werk je best rond een bepaald thema of laat je je adviseren door een expert.

Bij BeerSelect maakten we een unieke selectie van 8 hooggistende blonde speciaalbieren met hergisting op fles. De drie bierstijlen: Blond, Saison en Tripel, zijn traditioneel Belgisch en kun je goed met elkaar vergelijken. Zo kun in onze Discovery Box perfect de Toria Blond met ‘t Gijzelaarke Blond vergelijken, maar kun je evengoed de verschillen waarnemen tussen de Keikop Saison en de Keikop Tripel.

Welk glas gebruiken?

Het glas dat je gebruikt, heeft ook een grote invloed op de smaakbeleving. Als typisch proefglaasje, raden wij het BeerSelect Tasting Glass aan. Wil je echter je volledige bier kunnen uitschenken, dan is het Sommelier Glass een betere keuze. In het algemeen let je er best op dat je glas in het midden rond/bol is én dat het vernauwt naar de rand toe. Enerzijds zorgt het er voor dat je het bier gemakkelijk kunt walsen, anderzijds dat de aroma’s en smaak goed bewaard blijven.

Op welke temperatuur?

Zorg dat de speciaalbieren, voor degustatie, reeds enkele dagen op dezelfde temperatuur bewaard werden. Grote temperatuurschommelingen hebben namelijk een invloed op de smaak van het bier. Een ideale temperatuur voor onze selectie is 6-8°C.

Bier uitschenken

Nu is het tijd om je bier uit te schenken. Zorg dat je glas proper is, maar was het nooit in de vaatwasser (deze kunnen namelijk zeepresten achterlaten wat voor weinig schuim zorgt). Houd je glas vast aan de steel en houd het in een hoek van ongeveer 45 graden. Schenk het bier rustig uit en laat het als een spiraal tegen de zijkant van het glas glijden. Ben je halverwege? Draai je glas dan rustig wat rechtop terwijl je verder blijft gieten. Dit zorgt voor een mooie schuimkraag.

TIP: Laat tijdens het schenken 1cm over in het flesje. Daar bevindt zich namelijk het gistdepot (enkel bij hergisting op fles!). Het gistdepot is vaak een stuk troebeler dan het bier, en maakt het bier iets minder hard. Aan de hand van een gistglaasje kun je de gist apart degusteren, wat de beleving des te leuker maakt.

 

In welke volgorde?

Voor de volgorde van de bieren tijdens je proefavond let je best op twee zaken: de intensiteit van de smaken en het alcoholpercentage. Sterke smaken en zware bieren blijven namelijk veel langer hangen dan lichte bieren met minder opvallende smaken. Daarom begin je best met de bieren met een lager alcoholpercentage om langzaam over te gaan naar de iets sterkere bieren.

Wil je steeds een objectieve beoordeling kunnen geven, dan spoel je best na elk bier je glas even uit én eet je een stukje brood. Dit neutraliseert namelijk je smaakpapillen.

Eindelijk tijd om te proeven.

Naast het gezellig samenzijn met vrienden of familie is een beer tasting ook leerrijk!

We beginnen met het uitzicht, waarna we overgaan naar de smaak, het mondgevoel en de afdronk. Uiteraard mag je persoonlijke mening over het bier niet ontbreken. Want zeg nu zelf, iedereen heeft een andere voorkeur, niet?

POST A COMMENT