BeerSelect

“Sinds 2016 ondersteunen we lokale brouwers. Hun beste bieren zijn té goed om enkel lokaal te blijven!”

Get social:

Image Alt
BELGIË VS. ENGELAND

BeerSelect

Op dit vlak wint België sowieso van Engeland

Na de oververdiende overwinning tegen Tunesië (5-2) is België helemaal klaar voor Engeland. Echter haalde deze laatste ook zwaar uit tegen Panama (6-1). Met dezelfde score in het klassement én hetzelfde doelpuntensaldo belooft het alvast een spannende match te worden. Echter zijn wij zeker op welk vlak België altijd wint…

Wie de winnaar wordt van groep G, dat zien we vanavond (28/06). Echter zal België altijd winnen op het vlak van bier, en zeker speciaalbier.

Wij zetten hieronder even enkele Belgische en Britse bierstijlen onder elkaar, en vertellen daarna waarom wij toch onze klassieke stijlen verkiezen.

Belgisch VS Brits bier

Belgische bierstijlen

‘Blondje’ (licht blond – ca. 6-7% Alc. Vol)

Lichte blonde bieren kleuren goudgeel in het glas en zijn bescheiden in alcoholvolume. De schuimkraag is vaak weelderig en de smaak is eerder zacht en fris. Heel af en toe hebben ‘Belgische blondjes’ een bittere toets, zoals bij de Driope 6.

Saison (blond – ca. 6,5-7,5% Alc. Vol)

Licht zurig, droog, kruidig en fruitig. Deze smaken kun je vaak herkennen in de traditionele saison. Vaak genieten ze een mooie schuimkraag, door de hergisting op fles. Ook deze kun je terugvinden in de Keikop Saison.

Tripel (zwaar blond – ca. 8-10% Alc. Vol)

De naam tripel wijst op een verhoogd gebruik van grondstoffen. De tripel is zwaar, overwegend blond en heeft een sterk moutige en/of hopbittere smaak. Tripels zijn dé specialiteit van de Belgische brouwers, en daar is ‘t Gijzelaarke tripel een bewijs van.

 

Britse bierstijlen

Ale (amber, ca. 5% Alc. Vol)

De Ale is een Brits bier, met nagenoeg dezelfde ingrediënten en hetzelfde brouwproces als pils. Het verschil zit hem vooral in de kleur (amber), die afkomstig is van een een combinatie van gekiemde en geroosterde gerst.

IPA (blond/amber, ca. 5+% Alc. Vol)

De IPA is een heel hoppig, bitter bier, voor het eerst gebrouwen in Londen. De naam IPA (Indian Pale Ale) ontstond in de 17e eeuw. Engeland had vele kolonies, zo ook in Zuidoost Azië (India). Echter verlangden de Britse soldaten naar de ales van hun thuisfront.

Om te zorgen dat deze bieren de lange zeereis overleefden, werd extra hop aan de bieren toegevoegd. Dit zorgde naast het conserveren van de bieren tevens voor de bittere smaak en voor veel aroma’s.

Stout (donker, ca. 5+% Alc. Vol)

De stout dankt zijn donkerbruine tot zwarte kleur en zijn branderige bittere smaak aan het gebruik van gebrande of geroosterde mout.

De Stout is een variant van de Porter en werd voor het eerst gebrouwen in Londen in 1730.

 

Voila, drie Belgische versus 3 Britse bierstijlen. Zoals je ziet staat onze biercultuur voornamelijk gekend om zijn blonde speciaalbieren en de tripels. Ze worden zelfs zo lekker bevonden dat ze wereldwijd gekopieerd worden met de naam: ‘Belgian Style’.

Ons Belgisch bier is dan ook te vergelijken met de Champagne van de Fransen en de Whisky van de Schotten, we winnen er namelijk over de hele wereld wedstrijden mee. En dat doen de Britten nét iets minder.

Wie er vanavond ook wint, de overwinning van onze biercultuur neemt niemand ons af. De erkenning van onze biercultuur tot UNESCO werelderfgoed is daar een mooi voorbeeld van. Take that, England!

Wil je vanavond eens extra hard supporteren voor de Rode Duivels? Dan weet je wat te drinken 😉

 

POST A COMMENT