BeerSelect

“Sinds 2016 ondersteunen we lokale brouwers. Hun beste bieren zijn té goed om enkel lokaal te blijven!”

Get social:

bierfestival BeerSelect
BIERFESTIVALS 2020

BeerSelect

Bierfestivals in België in 2020

Niets beter dan een bierfestival om nieuwe Belgische bieren, smaken & brouwers te leren kennen. Wij van BeerSelect willen jou als bierfanaat kennis laten maken met de lokale brouwerijen in Vlaanderen. Daarom stellen wij jou graag volgende Belgische bierfestivals voor. Hier komen gepassioneerde bierliefhebbers en brouwers samen om te genieten van unieke brouwsels.

Chronologisch overzicht

  1. Brugs Bierfestival – 1 & 2 februari
  2. Hoppe Beerfest – 7 & 8 maart
  3. Bil bierfestival – begin maart
  4. Maldegems bierfestival – 14 maart
  5. Bierfestival Ronse – 14 & 15 maart
  6. Bierproeverij Nieuw-Namen – 18 & 19 april
  7. Zythos bierfestival – 25 & 26 april
  8. Bierfestival Brouwers in ’t Bos – begin juni
  9. Waaslands bierfestival – midden juni
  10. Bierfestival Olen – begin juni
  11. Bier aan zee – Juni
  12. Dok Brewing festival – 3 & 4 juli
  13. West-Vlaams Bierfestival – Augustus
  14. Zwevegems bierfestival – 14 & 15 augustus
  15. Gents Bierfestival – 15 augustus
  16. Bier van Olier – 22 augustus
  17. Streekbierenfestival Land van Aelst – 29 & 30 augustus
  18. Hamse Biermarkt – 5 & 6 september
  19. Kortrijks Bierfestival – midden september
  20. Bierfestival #VANRSL – oktober
  21. Nationale Bierhappening – oktober
  22. Bierfestival Mechelen – midden oktober
  23. Poperinge bierfestival – oktober
  24. Billie’s craft beer festival – oktober
  25. Blankenbergs bierfestival – eind oktober
  26. Bierfestival Sint-Gilis-Waas – eind november
  27. Winters Bierfestival – eind november
  28. Kerstbierfestival – midden december

1) Brugs Bierfestival

Wanneer? zaterdag 1 en zondag 2 februari 2020bierfestival brugge

Waar? Brugge

Soort? Cultureel Festival

Sinds 2007 wordt jaarlijks begin februari het ‘Brugs Bierfestival’ gehouden. In 2020 vindt de 13e editie van het bierfestival in Brugge plaats op 1 en 2 februari.

Tijdens het eerste bierfestival van het jaar kunnen bezoekers ruim 540 soorten speciaalbier van meer dan 90 kleine Belgische brouwerijen proeven in één grote tent op ‘t Zand en niet langer op 3 locaties in het historisch centrum van Brugge. Zeker waard om eens langs te gaan!

2) Hoppe Craft Beer Festival

Wanneer? 7 en 8 maart 2020

Waar? Merkplas Kolonie

 Soort? Internationaal craft beer festival

Begin maart 2020 zal de 2de editie van HOPPE International Craft Beer Fest plaatsvinden. Ook dit jaar zijn ze opnieuw te gast op de prachtige en voormalige landlopers Kolonie van Merksplas. Een prachtige locatie centraal gelegen tussen de steden van Antwerpen, Breda en Eindhoven.

Kom samen met vrienden genieten van een exclusief aanbod van ambachtelijk gebrouwen craft bieren die Hoppe Beerfest speciaal voor u zijn gaan zoeken in alle uithoeken van de wereld. Er zullen samen meer dan 100 bieren gebracht uit maar liefst meer dan 15 verschillende landen. 

De meeste van de bieren worden geserveerd in fles of blik, Hoppe Beerfest promoot daarom ook “bottle sharing” zodat u in een gezellige sfeer bieren kan degusteren en delen met elkaar.

 

3) 8ste BIL Bierfestival

Wanneer? Begin Maart

Waar? Sporthal Veerle (Kwade Plas 1, 2431 Veerle)

Soort? Bierfestival

De Biervrienden In Laakdal (BIL) organiseren in maart hun 8ste Bierfestival. De hele dag stellen 19 regionale bierfirma’s en -brouwerijen hun exclusieve biertjes in de gemeentelijke sporthal in Veerle-Laakdal aan het publiek voor.

4) 3de editie Maldegems Bierfestival

Wanneer? 14 maart 2020

Waar? Maldegem, evenementenzaal ‘K-Ba’ in de Mevrouw Courtmanslaan

 Soort? Bierfestival

Tijdens het eerste weekend van maart draait het gerenoveerde Sint-Anna kasteel in Maldegem de tapkraan helemaal open voor de derde editie van het Maldegems Bierfestival.

Je zal er meer dan 30 regionale bieren van 11 verschillende brouwerijen en microbrouwerijen uit het Meetjesland en omstreken kunnen proeven. Hierbij kan je ook genieten van een culinaire verwennerij bij enkele foodtrucks voor de deur van de zaal.

5) 3de editie Bierfestival Ronse

Wanneer? 14 & 15 maart 2020

Waar? Ronse

Soort? Bierfestival 

De Passage Ronse organiseert zijn derde bierfestival op 14 en 15 maart. Twee dagen in het teken van gezelligheid, proeven en uitwisseling voor beerlovers! 

Een tiental lokale brouwers zullen hun passie, producten en knowhow laten zien én uiteraard proeven.

Dit festival wil de ambachtelijke bieren van regio Ronse benadrukken en het publiek de mogelijkheid bieden om de hen soms nog onbekende bieren te laten proeven, dit alles in het unieke kader van De Passage.

6) Bierproeverij Nieuw-Namen

Wanneer? 18 & 19 april 2020

Waar? Gemeenschapscentrum De Kauter, Nieuw-Namen

Soort? Bierproeverij

De Bierproeverij in Nieuw-Namen maakt zich al klaar voor een vierde editie. In een gemoedelijke atmosfeer presenteren zich een 15-tal brouwers uit België en Nederland met bijna vijftig verschillende bieren. Waar kan een treffen tussen België en Nederland beter plaatsvinden dan in het Zeeuws-Vlaamse Nieuw-Namen op de grens tussen België en Nederland.

 

7) Zythos Bierfestival 2020

Wanneer? 25 & 26 april 2020

Waar? Brabanthal, Leuven

Soort? Bierfestival

Al 16 edities lang organiseert Zythos één van de grootste belgische bierfestivals en daar bouwen ze voor de komende editie gewoon op voort. Voor het volgende ZBF zullen er, net zoals vorig jaar, 88 standen, bemand door een honderdtal brouwerijen en bierfirma’s. Aan al deze standen kan je in ruil voor jetons één van de vele aangeboden Belgische bieren proeven. Dat proeven gebeurt in een proefglas van 10 cl.

Kortom, het ZBF is een ideaal kader om met de hele familie het Belgische ambacht van het bierbrouwen te (her)ontdekken en te degusteren.

8) Bierfestival Brouwers in ‘t Bos

Wanneer? Begin juni 2020

Waar? Ename, Salvatorstraat

Soort? Bierfestival

Hier krijgen kleinere brouwers de kans om hun bieren voor te stellen. Er doen 10 brouwerijen mee die 25 streekbieren aanbieden. Bovendien is er hier ook nog kinderanimatie & Live muziek voorzien.

Het doel van het Brouwers In het Bos is om bezoekers kennis te laten maken met verschillende bieren die minder gekend zijn bij het grote publiek. De toegang is geheel GRATIS. Er zullen 10 brouwerijen zijn uit Oudenaarde en omstreken.

9) 5e Waaslands bierfestival

Wanneer? Midden juni 2020

Waar? Velle 141, 9140 Temse 

Soort? Openlucht degustatie festival met foodpairing

Midden juni vindt in Temse-Velle de vijfde editie plaats van het grootste openlucht bierfestival van het Waasland, met ruim 20 brouwers en meer dan 50 bieren. De nadruk ligt er op het degusteren van bijzondere bieren.

Enerzijds promoot het bierfestival de biercultuur in haar essentie. Er is de mogelijkheid om kennis te maken met meer dan 20 brouwers, die elk hun beste bieren presenteren. Bier proeven, appreciëren en vergelijken, om erna erover te kunnen discussiëren. De klemtoon ligt niet op drinken, wel op proeven. Anderzijds promoot het de aanwezige brouwers die hun bier met liefde brouwen.

10) Bierfest Olen

Wanneer? Juni 2020

Waar? Lammerdries, 2250 Olen 

Soort? Bierfestival

Eind juni presenteren Het Genootschap van de Pot en Shopping Park Olen opnieuw Bierfest Olen, onder de witte tent die centraal staat op het Shopping Park zullen een 12 brouwerijen en Bierfirma’s hun bieren komen promoten. Er zal ook een standhouder aanwezig zijn met ambachtelijk gebrande koffie. Tussen al deze bierstandjes en koffiestand zullen er ook enkele met de nodige hartige versnaperingen staan. Dit alles wordt opgevrolijkt door enkele optredens.

11) Bier aan zee

Wanneer?   Juni 2020

Waar? Epernayplein, zeedijk Middelkerke 

Soort?  Bierfestival

Al jaren heeft Middelkerke tijdens Bier aan zee (voorheen Bierweekend) de reputatie dat het de langste toog van België heeft. De Zeedijk staat voor de gelegenheid vol met gezellige terrasjes waar je vele, smakelijke biertjes kunt proeven. België is niet voor niets hét beste bierland ter wereld. Drie dagen lang maken tientallen brouwerijen zich meester van de Zeedijk. Geniet van Middelkerke met het lekkerste gerstenat op een van de tientallen terrassen. De leukste muziek en straatanimatie zorgen voor een grandioos weekend.

12) Dok Brewing festival

Wanneer? 3 & 4 juli

Waar? Dok noord 4B, Gent 

Soort? Bierfestival met foodpairing

Dok brewing festival heeft nu al twee geslaagde edities achter de rug en belooft weer het beste tegen van zichzelf voor de derde editie. Er worden 30 Belgische en internationale brouwerijen uitgenodigd, bekend en minder bekend. Het festival draait niet alleen rond bier want er wordt ook gedacht aan de foodies. Hiervoor worden een aantal topchefs uitgenodigd die je, samen met hun eigen BBQ restaurant ROK, gaan verrassen met hun kunsten.

Ook op het programma: een vintage bar, een ‘Belgian beer-bar’, een vinylbeurs voor de muziekliefhebbers en nog veel meer.

13) 6de West-Vlaams bierfestival

Wanneer?   Augustus 2020 

Waar? Slypsstraat 46, 8890 Moorslede 

Soort? Bierfestival

Tijdens het West-Vlaams bierfestival krijg je de kans om te proeven van de unieke bieren van een 15-tal brouwerijen. Daarnaast kan je ook genieten van de streekproductenmarkt en verschillende eetstandjes, optredens van verscheidene artiesten en voor de allerkleinsten zijn er kleine -en reuze springkastelen.

 

14) Zwevegems bierfestival

Wanneer?   14 & 15 augustus 2020

Waar?  Theophiel Toyeplein, 8550 Zwevegem

Soort? Internationaal streekbierenfestival

In 2020 zal het Zwevegems bierfestival voor de twintigste keer plaatsvinden. Brouwerijen uit binnen- en buitenland stellen u nieuwe biertjes voor maar brengen ook hun klassiekers mee. Overgoten met een schitterend programma wat animatie en muziek betreft …

Wat kan u er verwachten? Streekbieren, een grote selectie streekbieren wordt u aangeboden, in hun origineel glas en het origineel volume … En dat voor een democratische prijs! Bij de food corner, kan u genieten van een uitgebreide keuze uit verschillende lekkernijen …

 

15) 11e editie Gents Bierfestival

Wanneer?  22 augustus 2020

Waar? VIP-School (Martelaarslaan 13, 9000 Gent)  

Soort? Openlucht bierfestival met foodpairing

Voor de 11de keer zal het Gents bierfestival uitpakken met een uitgebreide bierlijst met klassiekers en primeurs, met streekbieren en buitenlandse pareltjes, lichtere bieren of het zware werk… Een lijst waar iedereen wel zijn gading in vindt! Een echte verwennerij voor je smaakpapillen.  Op zonnige dagen is de VIP-school de perfecte plek om buiten in de tuin een fijn plekje op het gras onder de bomen op te zoeken, of plaats te nemen aan een gezellige picknicktafel in de zon. Sterke nadruk op primeurs en internationale zeldzaamheden. Het Gents Bierfestival is goed georganiseerd, gemoedelijk en afwisselend. Elk jaar staan er andere bieren op de lijst.

 

16) Bier van Olier

Wanneer? 22 augustus 2020

Waar? Molenstraat 35a, 8340 Sijsele 

Soort? Streekbierenfestival

Op 22 augustus organiseren de ‘Betere Bierproevers’ voor de derde keer een bierfestival waar nabijheid en authenticiteit centraal staan. Place to be is het Marollenplein in Sijsele. Aanwezigen kunnen proeven van een 40-tal biertjes. Alles samen zullen er zaterdag 14 brouwers aanwezig zijn met tal van lekkere, lokale biertjes. Op het festival zullen ook verschillende foodtrucks staan om de honger te stillen. Ook voor de kinderen is animatie voorzien. 

17) Streekbierenfestival Land van Aelst

Wanneer?   29 & 30 augustus 2020

Waar? Tuin van Kasteel Ronsevaal, Brusselbaan 2, Erembodegem 

Soort? Streekbierenfestival

Al reeds 7 jaar op rij zetten de organisatoren van land van Aelst een 25-tal brouwerijen met meer dan 70 streekbieren in de spots in een losse festivalstijl! Alle brouwerijen die aanwezig zijn, zijn kleinere, lokale brouwers uit een straal van ongeveer 15 km rond Aalst. Bij hen vind je dus geen grote multinationals, maar de gepassioneerde brouwer en bierfirma, met passie voor het bier! Alle bieren zijn verkrijgbaar als volledige consumptie of als halve consumptie, zo kan je meer verschillende bieren proeven.

18) 8e Hamse Biermarkt 

Wanneer?   5 en 6 september 2020

Waar?  Koning Albertplein, 9220 Hamme

Soort? Biermarkt

De Hamse Biermarkt is aan haar 8ste editie toe en blijft groeien. De nadruk ligt er op het (her)ontdekken van diverse bieren uit vijftien brouwerijen, terwijl u van verscheidene optredens kunt genieten. Een echt familiegebeuren voor jong en oud, met voor de allerkleinste randanimatie door Ksa Hamme.

19) Kortrijks bierfestival

Wanneer?   midden september 2020

Waar?   Pieter de conincklaan 23, 8500 Kortrijk     

Soort? Bierfestival

Voor het tweede maal gaat in Kortrijk  het gezellige gratis streekbierenfestival door. U kunt op de prachtige site van de V-tex in alle rust genieten van meer dan 100 soorten bier van verschillende brouwerijen uit de streek. Dit alles wordt muzikaal begeleid door lokale talenten waar de regio rijkelijk over beschikt. Voor elk van de 3 dagen is er een apart thema zodat iedereen geprikkeld kan worden met specifieke activiteiten en randanimatie.

20) Bierfestival Roeselare #VANRSL

Wanneer?   Oktober 2020

Waar?   Expo Roeselare

Soort? Bierfestival

Het Bierfestival #VANRSL is in oktober aan de zesde editie toe. De organisatoren hopen 1.500 bierliefhebbers naar Expo Roeselare te lokken met meer dan alleen maar West-Vlaamse biertjes en de lancering van enkele biersorbets. 12 brouwerijen laten je de mogelijkheid om een 50 tal bieren te proeven.

21) Nationale Bierhappening

Wanneer?   Oktober 2020

Waar?   Bevegemse Vijvers, Zwembadstraat, 9620 Zottegem

Soort? Bierhappening

In de feestzaal van de Bevegemse Vijvers verzamelen 25 brouwerijen voor de 27ste editie van de nationale BLES-bierhappening. Bezoekers kunnen er de nieuwste brouwsels proeven en de populaire biervereniging lanceert er traditioneel ook een eigen experimenteel bier. Ook is er hier een eetstand met verkoop exclusieve BLES-kaas en andere streekproducten.

22) Bierfestival Mechelen

Wanneer?   Midden oktober

Waar?     Binnenplein brouwerij het anker, Mechelen

Soort?  Bierfestival

Op het Bierfestival Mechelen stellen tientallen brouwerijen hun specialiteiten voor in een ontspannen sfeer. Kom kuieren in het gemoedelijke tentendorp op de Grote Markt en ontdek nieuwe smaken met een eeuwenoude traditie. Proef van de rijke verscheidenheid van de Belgische biercultuur op de gezellige terrassen. Dj’s zorgen voor een fijne ambiance! Met een rijkelijk aanbod van 150 verschillende biersoorten bij 35 standhouders op de Grote Markt.

Exclusieve bieren, optredens en de Limited Edition Beer Bar in de brouwerij.

Het Bierfestival wordt georganiseerd door Quali Drinks, de drankencentrale die u een assortiment van meer dan 1.000 bieren aanbiedt.

Bierglas Bierfestival Mechelen

23) Poperinge bierfestival

Wanneer?   Oktober 2020

Waar?    Zaal Maecke Blyde, Poperinge

Soort? Bierfestival

Het festival wordt reeds jaren geroemd als “Het gezelligste bierfestival van ‘t land” in binnen- en buitenland, en had vorig jaar meer dan 2.600 bezoekers. Met ruime persaandacht in België, Engeland en Frankrijk mag er zonder twijfel spreken van een bierfestival met internationale uitstraling.

Het wordt een unieke tweedaagse waar een selectie schitterende bieren door een 25-tal brouwers zelf gepresenteerd en geschonken zullen worden. Ze geven de bezoeker uiteraard met plezier een woordje uitleg bij hun traditionele bieren én hun primeurs.

Poperinge Bierfestival kan steeds uitpakken met een paar nieuwe bieren en primeurs die de brouwers met de gepaste trots aan het publiek presenteren: een absolute must voor de echte bierliefhebber!

24) Billie’s craft beer festival

Wanneer?   Oktober 2020

Waar?     Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen  

Soort? Craft beer festival

Billie’s Craft Beer Fest is het eerste ambachtelijke bierfestival in zijn soort in België. Twee dagen per jaar wordt Antwerpen het absolute beloofde land voor biergeeks van over de hele wereld!

Samen met een team van 7 gecertificeerde bierkenners en hobbybrouwers van zowel HopisHop.net als Billie’s Bier Kafétaria, selecteerde Billie de Franse Bulldog meer dan 50 van ‘s werelds beste ambachtelijke brouwers om u een heerlijke smaakervaring te garanderen. 

25) 5de Blankenbergs Bierfestival

Wanneer?   Eind oktober 2020

Waar? Zaal Forum, Kerkstraat 66, 8370 Blankenberge

Soort? Bierfestival

Voor de Vijfde keer zal in zaal Forum in Blankenberge een bierfestival plaatsvinden. Tien brouwerijen laten er hun nieuwste en beste brouwsels proeven. Je kan ook genieten van een bordje met brood of kaasblokjes, waarvan de opbrengst gaat naar onderzoek ter bestrijding van de ziekte van Duchenne, een spierziekte. Het proefglas van de voorbije edities is nu ook weer de enige benodigdheid.

 

26) Bierfestival Sint-Gillis-Waas

Wanneer?   Eind november

Waar?     Stationsstraat 201 bus 1, 9170 Sint-Gillis-Waas  

Soort?  Bierproeverij Speciaal- en Streekbieren Sint-Gillis-Waas

Wat begon als een ludiek idee tussen pot en pint onder enkele vrienden groeide in 2016 uit tot de eerste editie van de bierproeverij van speciaal – en streekbieren in Sint-Gillis-Waas. Met dit initiatief willen de organisatoren hun gemeente en het Waasland op de bierkaart plaatsen. Na het succes van de eerste editie kon een vervolg niet uitblijven. Dit keer zijn er 18 brouwerijen en een 90-tal bieren die men kan degusteren.

De inkom is gratis. Aan de kassa koop je een uniek degustatieglas en jetons zodat je naar hartenlust kan proeven van een combinatie van bekende, minder gekende en nieuwe biertjes. Er is ook gelegenheid om iets te eten bij twee lokale foodtrucks. De muzikale omlijsting is in handen van Het lot, een lokale band uit deelgemeente Sint-Pauwels.

27) 7de Winters BierFestival

Wanneer?   Eind november

Waar? OC ’t Gaverke, Zeswegen 120 te 8790 Waregem  

Soort?  Bierfestival

De Waregemse Biervrienden zijn een vriendengroep die gebrouwen is op basis van een gemeenschappelijke interesse in de rijke Belgische Biercultuur. Met veel passie en smaak zetten we wat graag onze schouders onder de 7e editie van het Winters Bierfestival. De Waregemnaren en hun naaste buren laten proeven van deze artisanale smaakbommen, daar draait het allemaal om.

Ze maken het in november winters gezellig, zorgen voor een familiale sfeer met kinderhoek, voorzien een lekkere hap om het allemaal compleet te maken. Een ideale gelegenheid dus om samen lekkere biertjes te degusteren, meningen uit te wisselen en heerlijke nieuwe smaken te ontdekken.

28) Kerstbierfestival 

Wanneer?   Midden december

Waar? Heuvelhal Kapelstraat 7, B-2910 Essen

Soort?  Bierfestival

Op het jaarlijks Kerstbierfestival kan u het uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren degusteren. Het proeven gebeurt uit glaasjes van 15 cl zodat u goed de verschillende brouwsels kunt beoordelen. De organisatie doet telkens haar best om u te verrassen met zelfs de meest exclusieve brouwsels van de kleinste en meest afgelegen brouwerijen. 

Ze proberen alle in België gebrouwen kerst- en winterbieren aan te bieden. Sommige bieren zijn zowel van het vat als op fles, en ook voor een warm geserveerde gluhkriek is het the place to be! In totaal zal er een lijst van om en bij de 200 bieren gepresenteerd worden, waarvan een 20-tal van het vat en 1 warm geserveerde gluhkriek. Sinds een aantal jaren zijn er ook veel winterbieren die op houten vaten zijn gerijpt. Altijd een ontdekking voor de liefhebber.

POST A COMMENT