Hoe wordt bier gebrouwen?
Als liefhebber ken jij waarschijnlijk wel een beetje (of meer!) van bier. Maar weet je ook hoe zo'n prachtig pareltje tot stand komt? Er zijn verschillende methodes, en elke combinatie of afwijking zorgt voor een uniek biertje. Hieronder leggen wij jou enkele stappen van het brouwproces kort uit!
Van graan tot speciaalbier
1
Mouten
Dat graan de basis is van bier, dat wist je waarschijnlijk wel al. Echter moet het graan eerst nog worden verwerkt tot mout.

Hiervoor gaan we het graan (meestal gerst) kiemen en drogen. Dit 'mouten' is nodig om in de gerst de enzymen te vormen, die later het zetmeel zullen omzetten in suikers.
2
Schroten
Om het zetmeel los te laten komen, moet de mout eerst grof gemalen worden. Dit noemt men schroten.

Het vlies van het graan (het kaf) gaan we echter niet fijnmalen, aangezien we dit in stap 4 gaan gebruiken als natuurlijke filter.
3
Maischen
Na het schroten gaan we de mout in water oplossen, en dit geheel gaan we enkele keren verwarmen. Dit noemt men maischen.

Zo wordt het graan oplosbaar en worden de enzymen actief. Deze enzymen zetten het zetmeel om in
vergistbare suikers.
4
Filteren
Als we bier willen bekomen, moet de brij uiteraard gefilterd worden. Hierbij worden de vaste delen van het mengsel (de draf) gescheiden van de vloeibare delen (het wort).

Het wort zal de basis van het bier zijn, terwijl de draf kan gebruikt worden als veevoeder.
5
Koken
Tijd voor het echte 'brouwwerk'. We gaan het wort koken en de hop en kruiden toevoegen. Hierdoor komt de bitterheid van de hop vrij, en zal het geheel steriel worden.

Nu filteren we het mengsel nog een keer, om de vaste delen, zoals de hop en de eiwitvlokken, te verwijderen.
6
Vergisting
Het zetmeel werd eerder omgezet in suikers. Deze suikers gaan tijdens de vergisting worden omgezet in alcohol en koolzuurgas.

Dit doen we door het wort af te koelen, en de gist toe te voegen.
7
Lagering
Na het gisten gaan we het bier lageren: hiervoor laten we het bier rijpen in koele tanks. De smaak en de aroma's van het bier zullen verfijnen en het bier zal nagisten.
8
Bottelen
Als laatste stap gaan we het bier bottelen. Artisanale bieren zullen vaak troebel zijn, omdat er gist in het bier achterblijft. Dit zorgt dan weer voor een unieke gistbeleving.
Weetje
Wout brouwde rond zijn vijftiende zijn eigen proefbrouwsels. Zijn tip?

"Geduld hebben, nieuwe dingen proberen en véél poetsen!"

Miel Bonduelle, Biersommelier

Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Made on
Tilda