Schenk een bierervaring als relatiegeschenk
Close
Hoe wordt bier gebrouwen?
Als liefhebber ken jij waarschijnlijk wel een beetje (of meer!) van bier. Maar weet je ook hoe zo'n prachtig pareltje tot stand komt? Er zijn verschillende methodes, en elke combinatie of afwijking zorgt voor een uniek biertje. Wij leggen je de beginselen van het brouwen hieronder kort uit!
De 7 beginselen van het brouwproces
1
Schroten
Mout, een van de hoofdbestanddelen van bier, wordt in de eerste stap geschroot. Dit is het grof malen, om het zetmeel los te laten komen. Het vlies van het graan (kaf) wordt niet fijngemalen, dit vormt namelijk een natuurlijke filter.
2
Maischen
De geschrote mout wordt in water opgelost. Het mengsel wordt voor verschillende periodes tot verschillende hoge temperaturen gebracht. Zo wordt het graan oplosbaar en worden de enzymen actief. Het zetmeel wordt omgezet tot vergistbare suikers.
3
Filteren
Bij het filteren worden de vaste delen van het mengel (de draf) gescheiden van de vloeibare delen (het wort). Verder wordt de draf gespoeld om suikers te verwijderen.
4
Koken
Nu gaan we het wort koken, waarbij de hop en kruiden ook worden toegevoegd. Daardoor komt de bitterheid van de hop vrij, en wordt het geheel steriel. Hierna filtert men het wort opnieuw, om de hop en eventuele eiwitvlokken te verwijderen.
5
Vergisting
Om bier te bekomen moeten we ons mengels eerst laten vergisten. Dit doen we door het wort af te koelen, en de gist toe te voegen. Deze gist zet de suikers om in alcohol en koolzuurgas, wat tot het bruisend bier leidt.
6
Lagering
Na het gisten gaan we het bier lageren: dit is het bier kort of lang laten rijpen op speciale, koele tanks. De smaak en aroma's van het bier zal verfijnen en het bier blijft verder gisten.
7
Bottelen
Als laatste stap wordt het bier gebotteld. Als er nog gist in het bier achterblijft, zal het bier troebel zijn. Daarom wordt bij heldere bieren nog een laatste keer gefilterd, wat ook de smaak verandert.
Wist-je-datje
Wout brouwde rond zijn vijftiende zijn eigen proefbrouwsels. Zijn tip?

"Geduld hebben, nieuwe dingen proberen en véél poetsen!"

Miel Bonduelle, Biersommelier - 6 juli 2018

Een bierervaring als eindejaarsgeschenk
Een gepersonaliseerd relatiegeschenk met een unieke selectie speciaalbieren
Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Made on
Tilda