Bier en foodpairing
Welk bier moet ik bij mijn gerecht drinken?

Als je wil foodpairen, dan ga je zoeken naar een drankje dat aansluit bij jouw gerecht. Vroeger was wijn dé foodpairing keuze, maar tegenwoordig raden kenners steeds meer speciaalbieren aan. Zelfs topchefs gaan actief op zoek naar bieren die perfect passen bij hun maaltijd. Wil jij ook een echte bierkenner worden? Lees dan even verder!
Zowel bij vis, vlees, kaas en desserts past een speciaalbier. Het is echter niet gemakkelijk om het 'juiste' bier te vinden, het bier dat er het best bij past. Hieronder de drie belangrijkste punten als het op foodpairing aankomt.

1) Denk aan de intensiteit van het bier
Op volgende zaken moet je zeker letten!

  • De kracht van de smaken: als een gerecht heel sterk is van smaak, dan gaat je bier minder doorsmaken.
  • Alcoholvolume percentage: als een craftbier veel alcohol bevat kan het sommige smaken van je gerecht verdoezelen.
  • De hoeveelheid restsuikers: heeft een speciaalbier veel restsuikers? Dan is je bier waarschijnlijk iets stroperiger.
  • Het mondgevoel: is het bier licht en waterachtig of eerder vol en stroperig? Is er veel of weinig carbonatie?
Tip: voeg eens last-minute een scheut speciaalbier toe tijdens het koken. Een smaakbom verzekerd!
Ook de temperatuur van je bier heeft een invloed op de smaak. Stond je bier (heel) koud? Dan gaat de smaak iets minder intens zijn. Wil je vollere smaken? laat je speciaalbier dan even staan als het uit de koelkast komt.

2) Vergelijk de smaken van het bier met je gerecht
Om een bier te vinden dat past bij je gerecht, moet je eens goed proeven van je bier. Bier heeft namelijk 5 'hoofdsmaken'. Zuur kan van de moutsoort komen, zoet van geroosterde mout, zout door het gebruikte water en bitter door de hop. Er is ook nog 'Umami', wat een bouillonachtige smaak is.

Eenmaal je weet hoe je bier smaakt, kan je kijken of het bij je gerecht past. De smaken hoeven niet hetzelfde te zijn, in tegendeel zelfs. Tegengestelde smaken zijn vaak een goede match! In het algemeen is het aangeraden om gewoon vaak genoeg te proberen. Zo kun je zelf ook merken of het gerecht samengaat met je bier, toch?

Pas echter op! Een zoet gerecht en een zoet bier gaan vaak niet samen. De zoetheid wordt namelijk te dominant, waardoor je de fijne smaken in je gerecht minder gaat proeven.

3) Andere tips
  • Serveer tijdens menu's eerst de lichte bieren, en pas in latere gangen de sterkere bieren.
  • Als een bier ook verwerkt wordt in een gerecht, is het vaak opportuun om hetzelfde bier bij het gerecht te serveren..
  • Hou steeds rekening met de bereidingswijze van je gerecht. De bierkeuze is namelijk anders voor een stuk vlees in de oven of op de barbecue.
En onze selectie?
't Gijzelaarke Blond gaat goed samen met zachte kazen, terwijl de Driope 8 goed samengaat met zalm. Toria Blond gaat goed samen met desserts en Keikop Saison is ideaal bij een stukje kip!

Foodpairing is slechts een klein deel van onze Beer Taste Sensations. Wanneer ontdek jij de rest?
MAY, 16 / 2018

Made on
Tilda