BeerSelect

“Sinds 2016 ondersteunen we lokale brouwers. Hun beste bieren zijn té goed om enkel lokaal te blijven!”

Get social:

Image Alt
BEERSELECT OPENT VANDAAG BROUWERIJ DIE IN EERSTE JAAR 2,4 MILJOEN FLESJES CRAFT BIER ZAL PRODUCEREN

BeerSelect

Grootste brouwerij van Gent moet walhalla voor lokale bierbrouwers worden

Het is een speciale dag voor de Belgische bierwereld. Deze avond opent start-up BeerSelect zijn gloednieuwe brouwerij, de grootste van Gent. Het komende jaar zal 800.000 liter bier – 2,4 miljoen flesjes – van de band rollen. Lokale microbrouwers kunnen er hun eigen craft beer laten brouwen.

“We vertalen originele bierrecepten naar grote volumes, op dezelfde ambachtelijke wijze. De brouwerij moet het walhalla van de echte bierliefhebber worden.”

BeerSelect – in 2016 opgericht door drie jonge Gentse twintigers met een passie voor bier – ondersteunt kleine, lokale brouwers op vlak van marketing, sales en distributie. Artisanale bieren uit pakweg Gijzenzele of Arendonk worden zo ondertussen zelfs in China gedronken. BeerSelect wil ervoor zorgen dat de lokale brouwers zich alleen maar moeten bezighouden met nieuwe smaken en nieuwe recepten. Met doen wat ze het allerliefste doen: experimenteren en brouwen.

De brouwerij die de Gentse burgemeester Mathias De Clercq vanavond zal openen, past volgens oprichter Wout Meuleman perfect in dat verhaal. “Pilsbieren verliezen marktaandeel, en craft bier wordt steeds populairder. Zo populair dat de brouwers de vraag niet meer kunnen bijhouden. In onze brouwerij kunnen ze een paar duizend liter van hun bier brouwen. Op die manier kunnen ze genieten van een constante smaak en kwaliteit.

800.000 liter en 2,4 miljoen flesjes bier

BeerSelect haalde 900.000 euro op bij verschillende investeerders om de gloednieuwe brouwerij te bouwen. Ze is meteen de grootste van Gent. Het eerste jaar zal er 800.000 liter bier gebrouwen worden. Of naar flesjes vertaald: 2,4 miljoen flesjes gerstenat. De komende jaren wil BeerSelect die volumes verder opdrijven. De brouwhuizen, gistingstanks en bottellijn zijn beschikbaar voor volumes vanaf 2.000 liter. Al zeker 40 lokale brouwers gaan de komende weken en maanden de brouwerij gebruiken.

“We vertalen hun artisanale bierrecepten naar grote volumes, op dezelfde ambachtelijke wijze”, benadrukt Wout Meuleman. “We hebben ervaren brouwmeesters aangetrokken die waken over de kwaliteit van het gebrouwen bier, en we werken zelfs samen met de UGent om tests te kunnen doen. We verzoenen die professionele manier van werken met het ambacht dat bierbrouwen is en altijd zal blijven. De recepten en de smaak zijn heilig.”

Belgische biertraditie extra boost geven

BeerSelect wil met de nieuwe brouwerij de unieke Belgische biertraditie niet zomaar in leven houden, maar een extra boost geven. “Technologische innovatie komt van de grote spelers, maar de smaakinnovatie komt van de kleine en lokale brouwers”, legt Wout Meuleman uit. “Zij willen namelijk vooral experimenteren, nieuwe recepten uittesten en nieuwe smaken lanceren. Met onze brouwerij willen we hen daarin ten volle steunen. BeerSelect wilt het walhalla van het craft bier worden.”

Over BeerSelect

BeerSelect werd in 2016 opgericht. De Gentse startup wil de Belgische biercultuur versterken, en van bierliefhebbers echte bierkenners maken. BeerSelect ondersteunt kleine, lokale brouwerijen op vlak van sales, marketing en distributie door een selectie van hun bieren in de markt te zetten. Een recente financieringsronde van 900.000 euro maakt het mogelijk om in het Gentse een eigen brouwerij te bouwen, en de craft brouwers ook bij te staan in hun productie.

BeerSelect wordt gerund door een driekoppig team van jonge twintigers: Wout Meuleman, Miel Bonduelle en Kasper Peeters. De startup maakt deel uit van accelerator The Birdhouse.

 

POST A COMMENT