Brouwen aan de toekomst: de upcoming trends

Bij BeerSelect streven we naar meer dan alleen het brouwen van bier; we zijn voortdurend op zoek naar innovatie en houden de vinger aan de pols van de nieuwste ontwikkelingen in de bierwereld. Graag werpen we een blik op de opkomende trends en delen we onze bevindingen met collega-brouwers. Hieronder bieden we een overzicht van elf opkomende trends die de biersector vormgeven.

1. Hoe alcoholvrij bier de markt verandert

Alcoholvrij bier verovert in rap tempo de markt, waarbij innovatie de sleutel is. Brouwers hebben met succes de uitdaging aangenomen om alcoholvrij bier te produceren zonder afbreuk te doen aan smaak en aroma. Dit heeft geleid tot boeiende ontwikkelingen in het brouwproces, met name het gebruik van speciale gistculturen die slechts een kleine hoeveelheid suiker omzetten in alcohol. Tunnel pasteurisatie, een essentiële stap na het brouwproces, voorkomt verdere gisting en zorgt ervoor dat het alcoholgehalte laag blijft. Door deze methode kunnen brouwers hoogwaardig alcoholvrij bier produceren dat voldoet aan de wettelijke vereisten, terwijl ze toch de smaak en aroma behouden waar bierliefhebbers van houden. Deze trend laat zien hoe de bierindustrie blijft innoveren om aan de veranderende consumentenvoorkeuren te voldoen.

Ontdek hier meer over alcoholvrij bier en leer alles over het productieproces!

2. De opkomst van bier in blik: een smakelijke en duurzame revolutie


Bier in blik heeft een opmerkelijke terugkeer doorgemaakt. Ooit onterecht beschouwd als de drank van de minder bedeelden, heeft het nu een prominente plek veroverd in de wereld van bierliefhebbers en brouwers. Bier in blik biedt aanzienlijke voordelen voor de smaak en versheid van het bier. In tegenstelling tot flessen laat blik geen licht door, waardoor het bier niet wordt blootgesteld aan schadelijk zonlicht. Dit resulteert in een langere houdbaarheid en behoudt de smaak van het bier op consistente wijze, van de eerste slok tot de laatste. Bovendien zijn blikjes lichter, compacter en volledig recyclebaar, waardoor ze een positieve impact hebben op het milieu.

Lees nog meer voordelen van bier in blik in onze blog!

3. De opmars van Ready-To-Drinks

Een opmerkelijke trend die de bierwereld steeds vaker ziet, is het feit dat brouwers hun productgamma verbreden, vaak met andere dranken, zoals ciders en Ready-To-Drinks. RTDs zijn kant-en-klare mixdranken, variërend van gezonde energiedrankjes tot fruitige aperitieven, die direct geconsumeerd kunnen worden en doorgaans een lager alcoholpercentage hebben. Sinds 2018 is de populariteit van RTDs sneller gegroeid dan die van andere grote drankcategorieën. Het gemak van RTDs spreekt veel consumenten aan, omdat er geen voorbereiding of mengen vereist is, en ze gemakkelijk mee te nemen zijn.

Wij omarmen deze vooruitgang volledig en blijven flexibel en open-minded als het gaat om het brouwen van nieuwe en innovatieve recepten. Of het nu gaat om alcoholvrij bier, ambachtelijke creaties of andere gedurfde experimenten, we staan klaar om onze passie voor brouwen te combineren met creativiteit.

4. Duurzaamheid in de bierindustrie

In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat en afvalreductie een topprioriteit is, zien we een golf van innovatie in de bierindustrie. Brouwers omarmen creativiteit en experimenteren met diverse ingrediënten die anders als afval zouden worden beschouwd.

Voor veel brouwerijen, zoals BeerSelect, is duurzaamheid geen bijzaak, maar een essentiële waarde die verweven zit in elk aspect van het brouwproces. Er is een groeiende inzet om milieuvriendelijke praktijken te omarmen en de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Dit omvat onder meer het streven naar maximale water- en warmterecuperatie en het verkennen van innovatieve methoden om energiebehoeften te vervullen, zoals het gebruik van zonne-energie.

Naast het verminderen van plasticgebruik en het zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven, worden er ook stappen ondernomen om blikken te herverpakken zonder gebruik te maken van lijm of plastic, wat de ecologische impact verder vermindert. Deze ontwikkelingen zijn in lijn met de groeiende vraag vanuit de retailwereld naar meer duurzame oplossingen. Daarnaast werd er geïnvesteerd in een waterzuiveringsinstallatie om het water te zuiveren, een belangrijke stap in het verminderen van de milieu-impact van de brouwerijsector.

5. Verrassende smaken en bierstijlen

In de bruisende wereld van het bierbrouwen zien we een boeiende trend opduiken. Brouwers treden buiten de traditionele kaders en experimenteren met verrassende smaken zoals drop en stroopwafels, waardoor ze unieke bieren creëren. Deze moedige ontdekkingsreizen beloven bierliefhebbers een scala aan nieuwe en verrassende smaakbelevingen.

Uit onderzoek blijkt dat er in bepaalde bierstijlen de komende jaren veel geëxperimenteerd zal worden. Ten eerste zijn er de “sours”. Met hun kenmerkende zuurgraad en eindeloze mogelijkheden voor smaakcombinaties, hebben zure bieren zich ontwikkeld tot een geliefd nicheproduct. Daarnaast is er de heropleving van de “lagers”. Hoewel dit geen nichecategorie is, werden lagers lange tijd over het hoofd gezien door ambachtelijke brouwerijen. Nu voegen steeds meer microbrouwerijen indrukwekkende lagers toe aan hun assortiment. Tot slot hebben we de “hazy” of “juicy” bieren, die bijzonder toegankelijk zijn en aantrekkelijk zijn voor degenen die niet van de bittere smaak van andere bieren houden.

Deze ontwikkelingen tonen aan hoe brouwers de traditionele normen uitdagen en zich openstellen voor nieuwe smaakavonturen. Dit resulteert in een gevarieerd aanbod dat tegemoetkomt aan de diverse smaakvoorkeuren van bierliefhebbers over de hele wereld.

6. Bier in de gastronomie

Belgische bieren krijgen steeds meer erkenning in de gastronomische wereld, zoals blijkt uit de Michelin Gids 2024. Verschillende Belgische restaurants met een uitgebreide selectie van unieke bieren worden in deze prestigieuze gids geprezen. Deze erkenning benadrukt niet alleen de diversiteit en kwaliteit van de Belgische bieren, maar ook hun vermogen om naadloos samen te gaan met verfijnde culinaire creaties. Een opvallend voorbeeld hiervan is te vinden bij Boury, een driesterrenrestaurant in Roeselare, waar hoofdsommelier Mathieu Vanneste bier met desserts combineert. Op die manier worden bieren een onmisbaar onderdeel in de gastronomische beleving, zowel in België als daarbuiten. Het is duidelijk dat bieren niet langer alleen worden gezien als begeleidende dranken, maar als integrale onderdelen van de culinaire kunst.

7. De opkomst van ambachtelijke bieren

België en Nederland hebben een bloeiende biercultuur. Te midden van de imposante brouwerijen en commerciële merken schitteren de lokale en ambachtelijke brouwerijen als stille helden, die de essentie van innovatie en vakmanschap weergeven.

Bij aanvang van 2024 telde België maar liefst 420 van deze brouwerijen, terwijl Nederland er zelfs 918 huisvestte. Deze cijfers alleen al spreken boekdelen over de dynamiek en diversiteit van de biersector in de Lage Landen.

Wat maakt deze brouwerijen zo bijzonder? Het antwoord ligt in hun toewijding aan ambachtelijkheid en kwaliteit. Terwijl grote brouwerijen vaak mikken op massaproductie, gaan de lokale brouwers voor een meer persoonlijke benadering. Ze koesteren de traditionele methoden en omarmen tegelijkertijd innovatie, wat resulteert in een scala aan unieke en smaakvolle bieren die de harten van bierliefhebbers veroveren.

Een fascinerende trend die de laatste jaren steeds meer opkomt, is de groeiende waardering voor deze ambachtelijke en lokale bieren. Consumenten en bedrijven zoeken naar innoverende smaken en verhalen, en vinden die in de brouwsels van deze kleinschalige brouwerijen. Door te focussen op unieke ingrediënten en lokale smaken, weten ze een brug te slaan tussen het verleden en de toekomst van de biercultuur.

8. Collaboration brews

In de dynamische wereld van de bierindustrie zien we een opmerkelijke trend opduiken: samenwerkingsverbanden en cross-over projecten tussen bierbrouwerijen en diverse andere sectoren. Dit fenomeen, bekend als “collaboration brews”, brengt niet alleen brouwers samen, maar ook partners zoals koffiehuizen en supermarkten om unieke bieren te creëren die de traditionele brouwmethoden overstijgen.

Deze samenwerkingsverbanden vormen een vruchtbare bodem voor creativiteit en innovatie, waarbij de unieke expertise en smaakprofielen van beide partijen samenkomen om iets unieks te produceren. Voor kleinere brouwerijen bieden deze samenwerkingen een kans om hun bereik te vergroten en nieuwe markten te betreden die anders wellicht onbereikbaar zouden zijn geweest.

Door de handen ineen te slaan met diverse partners, dragen brouwerijen bij aan een gevarieerder bieraanbod en bieden ze consumenten nieuwe smaakervaringen. Deze samenwerkingsverbanden zijn niet alleen een bron van inspiratie voor de bierwereld, maar illustreren ook de groeiende diversiteit en dynamiek binnen de industrie. Het is een spannende tijd in de wereld van het bierbrouwen, waarin de grenzen van smaak en traditie voortdurend worden verlegd.

9. Brewpubs in opmars

Met de toenemende populariteit van ambachtelijke bieren en de groeiende vraag naar lokale en verse producten, zijn brewpubs een opkomende trend. Deze unieke etablissementen combineren het beste van een microbrouwerij en een gezellige pub of restaurant, waar gasten kunnen genieten van vers gebrouwen bieren, rechtstreeks van de tap.

Het concept van brewpubs heeft al stevige wortels in de Verenigde Staten, waar maar liefst 3.418 van dergelijke locaties te vinden zijn. Echter, in België is deze trend nog niet zo populair, wat kansen biedt voor toekomstige bierbrouwers om een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de rijke biercultuur van het land.

Bij een brewpub draait alles om de ervaring: van het observeren van het brouwproces tot het proeven van de diverse bieren die ter plaatse worden geproduceerd. Het biedt bierliefhebbers de kans om nieuwe smaken te ontdekken en te genieten van een ontspannen sfeer waar de passie voor brouwen centraal staat.

Brewpubs bieden een unieke culinaire ervaring waarbij de lokale gemeenschap en de ambachtelijke biercultuur samenkomen. Of je nu op zoek bent naar een informele avond uit met vrienden of een plek om meer te leren over het brouwproces, een bezoek aan een brewpub belooft een memorabele en smaakvolle ervaring te zijn.

10. De kracht van samenwerking

Huurbrouwen is een groeiende trend in de hedendaagse bierwereld. Het is een strategische zet waarbij een bierbedrijf zijn beproefde recepten toevertrouwt aan een externe brouwerij voor de productie. In plaats van te investeren in een eigen brouwerij, benutten deze bedrijven de productiecapaciteit en expertise van gevestigde brouwerijen.

BeerSelect omarmt dit concept van huurbrouwen volledig. Wij zijn gespecialiseerd in het brouwen en bottelen voor derden, gebruikmakend van onze geavanceerde brouwinstallaties. Dit biedt onze klanten niet alleen meer flexibiliteit, maar ook de mogelijkheid om nieuwe markten te verkennen en hun assortiment uit te breiden, zonder de noodzaak van aanzienlijke investeringen in eigen brouwfaciliteiten.

11. Hopwater: een smaakvolle revolutie

Hoewel hopwater geen nieuw fenomeen is, wint het aan populariteit dankzij merken zoals Hoppy Refresher, die het succesvol op de markt hebben geïntroduceerd. Hopwater spreekt consumenten aan die verlangen naar een verfijnd, smaakvol alternatief voor alcoholische dranken. Het weerspiegelt een bredere culturele verschuiving naar meer bewuste en gezondere drinkgewoonten.

In 2022 was hopwater de op vier na snelst groeiende ambachtelijke drank in de VS, wat de toenemende aantrekkingskracht en populariteit van deze unieke drank benadrukt (NielsenIQ, 2023). Hoewel hopwater nog niet zo bekend is in België, begint het langzaam terrein te winnen, met een toenemend aantal speciaalzaken en online retailers die zich op deze drank richten. Deze opkomst van hopwater biedt brouwerijen de kans om hun productassortiment uit te breiden en een breder publiek aan te spreken, waaronder mensen die geen alcohol drinken of op zoek zijn naar een gezondere optie.

Op weg naar een succesvolle toekomst: bierinnovatie en duurzaamheid in beweging

In een wereld waarin de bierindustrie voortdurend in beweging is, is dus één ding duidelijk: de toekomst van bier ziet er boeiend uit. Van de opkomst van alcoholvrij bier en Ready-To-Drinks tot de innovatieve benaderingen van duurzaamheid en de verrassende smaken die brouwers verkennen, de bierwereld blijft evolueren en vernieuwen. Deze dynamiek wordt versterkt door lokale brouwerijen die de rijke tradities en smaken van hun gemeenschappen omarmen, en door samenwerkingsverbanden die grenzen verleggen en nieuwe smaakervaringen creëren. Bedrijven zoals BeerSelect zijn niet alleen getuige van deze trends, maar spelen er ook een actieve rol in, door hun passie voor brouwen te combineren met innovatie en duurzaamheid. Samen met partners en klanten wordt uitgekeken naar een toekomst waarin bier niet alleen een drank is, maar een echte culinaire ervaring.

Jouw eigen bier laten brouwen?

WELKOM BIJ

Oud genoeg om bier te drinken?

Je moet 18 jaar zijn om onze website te bezoeken