Gent krijgt grote nieuwe groepsbrouwerij

Bron: VRT NWS

Vier ondernemers hebben bijna 1 miljoen euro opgehaald om een groepsbrouwerij te bouwen in Gent. Die moet lokale brouwers helpen om bier te produceren, promoten en verkopen. De groepsbrouwerij moet 1.000 vierkante meter groot worden en maakt het voor hen mogelijk om op grotere schaal bier te brouwen, samen met andere lokale brouwers. De initiatiefnemers willen nog dit jaar met de productie starten.

“We zijn gepassioneerd door bier en wilden iets doen voor de bijzondere Belgische bieren. De lokale, speciale bieren schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond maar heel veel kleine brouwers ontbreekt het aan capaciteit om echt door te breken. Daarom besloten we om met een groepsbrouwerij te starten”, zegt Miel Bonduelle van Beerselect. Het bedrijfje van Bonduelle en zijn drie vrienden promoot al langer lokale bieren onder meer ook op beurzen in het buitenland. Maar ze willen dus ook mee gaan helpen met de productie en dat doen ze met een groepsbrouwerij. 

Geen proefbrouwerij

“Het concept is dat wij de brouwerij inrichten en een brouwmeester aanstellen. Lokale biermakers die nu zelf niet genoeg plaats hebben om de vraag aan te kunnen, kunnen dan bij ons terecht om grotere volumes te maken. We werken nu al samen met vier lokale brouwers. Maar ook andere gegadigden zijn welkom”, benadrukt Bonduelle. De groepsbrouwerij is er, voor alle duidelijkheid, niet voor particulieren. Nochtans is ook daar een markt voor. “We zijn geen proefbrouwerij die voor particulieren gaan brouwen. We willen echt bestaande lokale brouwers ondersteunen.”

Locatie

Over de locatie doet Bonduelle nog wat mysterieus. “Het is nog niet helemaal rond maar we hebben een mooie locatie op het oog in de Gentse rand. Daar moet een complex van om en bij de 1.000 vierkante meter komen. We maken ons sterk dat we nog dit jaar kunnen beginnen met bouwen én brouwen.

Jouw eigen bier laten brouwen?

WELKOM BIJ

Oud genoeg om bier te drinken?

Je moet 18 jaar zijn om onze website te bezoeken